时尚与科创的结合是时尚创新获得高端源动力的重要途径,为推进时尚之都建设的重大需求,超越国内外学科发展水平,加强和拓展以服装为核心的设计学科创新,东华大学直面时代机遇,组建成立了面向未来、拥抱全球的“东华大学上海国际时尚科创中心”(Shanghai International Fashion Innovation CenterSIFIC)。

东华大学上海国际时尚科创中心的建设目标是以国家和上海发展战略需求为任务、以国际时尚前沿为导向,开展既延伸大时尚范畴、又聚焦人身时尚的基础与应用研究,努力保持学科特色和提升学科地位,建成承担国家需求、贡献地方建设、瞄准高峰目标,汇聚高端人才、熔造相关学科、培养复合人才、创新机制体制的国际一流研究基地,成为促进设计及相关学科跨越式发展、推动时尚产业创新的智库及上海全球科创中心的重要组成部分。

中心建设初期,将致力于基于网络与大数据的时尚品牌创新研究、基于新型材料与技术的时尚产品创新设计、基于生命科学的时尚美学与传播创新研究、基于产业分析的品牌价值评价研究四个研究方向,着力于建设海派时尚知识研发平台、海派旗袍研发平台、中国传统服饰文化研究平台、智能可穿戴服饰研发平台四个研发平台,以此展开科学研究、人才培养和社会服务工作。

The integration of fashion and scientific innovation is the key to ultimate fashion creativity. In order to push forward the much-needed development of Shanghai as a fashion capital, to strengthen and expand fashion-centered design disciplines at Donghua University, and to achieve internationally acclaimed fashion and design scholarship, Donghua University has formally launched Shanghai International Fashion Innovation Center (SIFIC).

SIFIC aspires to become a world-class research base which tackles global challenges, undertakes national initiatives and contributes to regional prosperity. Its goal is to attract top experts in relevant fields, cultivate cross-disciplinary collaborations, train next generation talents and develop innovative research management systems. It is an important component of Shanghai’s global scientific innovation centers, playing a crucial role in promoting the rapid development of design and related disciplines and serving as a fashion innovation think-tank.

At the initial phase of the development of SIFIC, the focuses will be on the following four research directions: IT based fashion branding and management innovation, development of innovative fashion products based on new materials and technologies, fashion esthetics and communication innovation based on life science, and brand value evaluation based on industry analysis. Significant efforts will be targeted at establishing four research platforms: Shanghai style fashion research platform, Shanghai Qipao development platform, Chinese traditional costume and culture research platform, and smart wearable fashion technology platform. These platforms will be instrumental to the realization of the research, education and extension missions of SIFIC.